Αυτό το κέικ κολοκύθας είναι το τέλειο φθινοπωρινό γλυκό: πλούσιο από αρώματα κολοκύθας και μπαχαρικών, υπέροχα αφράτο και υγρό και τρυφερό, με βουτυρένιο, τραγανό crumb στην επιφάνειά του.

Τι θα χρειαστείς:

  • Crumb: 180 γρ (1½ φλιτζάνι) αλευρι χωρίς γλουτένη
  • 125 γρ (½ φλιτζάνι + 2 κουταλιές της σούπας) μαλακή καστανή ζάχαρη
  • 1½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 100 γρ κρύο ανάλατο βούτυρο, σε κύβους
  • Κέικ κολοκύθας:
  • 300 γρ (1⅓ φλιτζάνια) πουρέ κολοκύθας
  • 200 γρ άχνη
  • 115 γρ ανάλατο βούτυρο, λιωμένο και κρύο
  • 80 γρ πλήρες γάλα, πλήρες, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μηλόξυδο
  • 240 γρ αλευρι χωρίς γλουτένη
  • 2 κουταλιές της σούπας μπέικιν πάουντερ
  • ½ κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
  • ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • ½ κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο τζίντζερ
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο

Πώς θα το φτιάξεις:

  1. Crumb: Σε ένα μεγάλο μπολ, χτύπησε μαζί το αλεύρι χωρίς γλουτένη, την καστανή ζάχαρη, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το αλάτι.
  2. Πρόσθεσε το κρύο βούτυρο σε κύβους και τρίψε το στα στεγνά υλικά με τις άκρες των δακτύλων σου μέχρι να έχεις ένα εύθρυπτο μείγμα που να κολλάει και να δένει. Θέλεις ένα μείγμα από μικρά «ψίχουλα». Βάλε το μείγμα στο ψυγείο για τουλάχιστον 20 λεπτά ή μέχρι να το χρειαστείς.
  3. Κέικ κολοκύθας: Βάλε τη σχάρα του φούρνου στη μεσαία θέση, προθέρμανε τον φούρνο στους 180ºC και στρώσε μια τετράγωνη φόρμα ψησίματος 23 εκ. με χαρτί ψησίματος. Σε ένα μεγάλο μπολ, χτύπησε μαζί όλα τα υγρά υλικά: πουρέ κολοκύθας, ζάχαρη άχνη ζάχαρη, λιωμένο ανάλατο βούτυρο, γάλα και μηλόξυδο.
  4. Σε ένα ξεχωριστό μπολ, χτύπησε μαζί όλα τα ξηρά συστατικά: αλεύρι χωρίς γλουτένη, μπέικιν πάουντερ, μαγειρική σόδα, αλάτι, κανέλα, μοσχοκάρυδο και τζίντζερ.
  5. Πρόσθεσε τα ξηρά υλικά στα υγρά και χτύπησε τα όλα μαζί σε μία λεία ζύμη για κέικ χωρίς σβόλους αλευριού.
  6. Μετάφερε τη ζύμη στη φόρμα ψησίματος και άπλωσε τη σε μια ομοιόμορφη στρώση.
  7. Πασπάλισε ομοιόμορφα το παγωμένο crumb στην επιφάνεια του κέικ. Εάν υπάρχουν μερικά πολύ μεγάλα κομμάτια στην επικάλυψη με ψίχουλα, μπορείς να τα σπάσεις.
  8. Ψήσε στους 180ºC για περίπου 45-50 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει το crumb και να βγαίνει καθαρή μια οδοντογλυφίδα από το κέντρο του κέικ.
  9. Άφησε το κέικ να κρυώσει στο ταψί και αφαίρεσε προσεκτικά από τη φόρμα.
Πηγή: Savoir Ville