Για περίπου 10 μερίδες χρειάζεσαι μία ώρα και: 

  • 6 κ.σ. ανάλατο βούτυρο
  • 10 κράκερ, σπασμένα σε κομμάτια
  • 2 κ.σ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1/8 κουτ. αλάτι
  • 1/4 της κούπας σκόνη κακάο χωρίς ζάχαρη
  • 1/2 της κούπας συν 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 της κούπας ανάλατο βούτυρο, κομμένο σε κομμάτια
  • 300 γρ γλυκόπικρη σοκολάτα, χοντροκομμένη
  • 1 1/2 της κούπας κρυσταλλική ζάχαρη
  • 3/4 κουτ. αλάτι
  • 1 κουτ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 3 μεγάλα αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 3 μεγάλα ασπράδια αυγών, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2/3 της κούπας κρυσταλλική ζάχαρη
  • αλάτι
  • 1/4 κουτ. κρέμα ταρτάρ
  • 1/2 κουτ. εκχύλισμα βανίλιας

Πώς θα το φτιάξεις: 

  1. Προθέρμανε τον φούρνο στους 180°C. Βουτύρωσε ένα ταψί. Στρώσε με λαδόκολλα το ταψί.
  2. Στο blender δούλεψε τα κράκερ, τη ζάχαρη και το αλάτι. Πρόσθεσε το βούτυρο και δούλεψε λίγο ακόμα για να ενωθούν. Πίεσε το μείγμα στον πάτο του ταψιού και ψήσε για 10 λεπτά. Άφησε να κρυώσει τουλάχιστον 12 λεπτά.
  3. Κοσκίνισε το κακάο και το αλεύρι. Άφησε στην άκρη. Σε ένα μπολ κατάλληλο για φούρνο μικροκυμάτων, λιώσε το βούτυρο και τη μισή σοκολάτα σε διαστήματα 30 δευτερολέπτων, ανακατεύοντας ενδιάμεσα, μέχρι να λιώσουν και να ομογενοποιηθούν.
  4. Χτύπησε τη ζάχαρη, το αλάτι και τη βανίλια. Πρόσθεσε τα αυγά, ένα κάθε φορά, περιμένοντας να ενωθούν το καθένα πριν προσθέσετε το επόμενο αυγό. Πρόσθεσε το μείγμα με το αλεύρι και δούλεψε μέχρι να ομογενοποιηθεί και, στη συνέχεια, πρόσθεσε την υπόλοιπη μισή σοκολάτα.
  5. Ρίξε τη ζύμη στο ταψί και άπλωσε ομοιόμορφα πάνω από τη βάση. Ψήσε 35 έως 40 λεπτά μέχρι να βγαίνει στεγνή μία οδοντογλυφίδα από το κέντρο. Άφησε το να κρυώσει για 1 ώρα και μετά μετάφερέ το σε μία πιατέλα. 

Για να φτιάξεις τη μαρέγκα:

  1. Χτύπησε τα ασπράδια και τη ζάχαρη στο μπολ του μίξερ. Βάλε το μπολ πάνω από μια κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει και ανακάτεψε μέχρι το μείγμα να είναι ζεστό στην αφή και η ζάχαρη να διαλυθεί εντελώς, περίπου 1 1/2 έως 2 λεπτά. Πρόσθεσε 1/8 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και την κρέμα ταρτάρ και χτύπησε σε μέτρια προς υψηλή ταχύτητα για 2 λεπτά. Ανέβασε τη θερμοκρασία και χτύπησε ξανά μέχρι να να δέσει και η μαρέγκα να είναι ακόμα ελαφρώς ζεστή, για 2 με 3 λεπτά. Πρόσθεσε τη βανίλια.
  2. Ρίξε με το κουτάλι τη μαρέγκας πάνω από το μπράουνι και δούλεψε με το κουτάλι για να δημιουργήσεις σχήματα και να καλύψεις την επιφάνεια του μπράουνι.
  3. Με ένα φλόγιστρο πέρασε γρήγορα πάνω από την επιφάνεια της μαρέγκας μέχρι να επιτευχθεί το επιθυμητό ψήσιμο και χρώμα. Σερβίρε αμέσως και κόψε με ελαφρώς βρεγμένο μαχαίρι, σκουπίζοντας το μεταξύ των κομματιών.
Πηγή: Savoir Ville